Namık Kemal Atatük’tür



Atatürk’ün ziyaret ettiği okullardan olan İzmir Namık Kemal Lisesi, 74. Aşure Günü’nü mezunlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirdi.

Cumhuriyet’in kurulmasıyla eğitim öğretim vermeye başlayan okulun ilk öğrencileri, azınlıklar ve Türklerden oluşmaktaydı. Öğrenciler, kardeşlik ve dostluk temelinde başarılı bir eğitim alırlardı.

Bu nedenle Namık Kemal Lisesi, diğer okullar gibi pilav veya lokma günü düzenlemez, pek çok yiyeceğin karışımında oluşan Aşure günü düzenler. Bu gelenek o yıllardan bu yana devam eder.

Okul öğrencilerinden oluşan orkestra, saat 11.00’de gelmeye başlayan mezunlara eserler seslendirdi.

İlk kez aşure günü düzenleyen okul müdürü Mustafa Dişbudak, katılım nedeniyle, katkısı olan mezunlara teşekkür etti. Bu okulda görev yapmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu, bu bilinçle hareket ederek, okulu eski günlerdeki başarısına kavuşturmak için gecesini gündüzüne katacağını söyledi.

Pek çok sporcu, yazar, gazeteci, müzisyen, ressam ve siyasetçi yetiştiren okulun bahçesinde pişirilen aşure katılımcılara sunuldu.

Organizasyon komitesinde yer olan Dr. Şaban Acarbay yaptığı konuşmada, ‘’Okulumuz öğretmenlerinden Fuat Edip Baksı’nın dediği gibi, Namık Kemalli olmak ayrıcalıktır. Okulumuzda,Tevfik Fikret, Namık Kemal ve Mustafa Kemallerin özgürlükçü ve bağımsızlıkçı fikirleriyle öğrenci yetiştirilir.’’ dedi.

Kanser tedavisinden gelerek etkinliğe katılan, gazeteci, şair, yazar Okan Yüksel, Nazım Hikmet’in ‘’Bu Memleket Bizim’’ şiirini seslendirdi.

Okul müdürü Mustafa Dişbudak, hazırlattığı plaketi mezunlar adına, eski mezunlardan milli futbolcu Nevzat Güzelırmak’a sundu.

Namık Kemal Lisesi 1971-1972 Eğitim Öğretim Yılı öğrencilerinin, Tarih öğretmenleri Kazım Çavdar’ın verdiği ‘’Yaşayan Gazilerle Söyleşi’’ ödevini yerine getirerek, 100’e yakın Balkan, 1. Dünya , Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’na katılmış gaziyle görüşüp, onların anılarından oluşan, ‘’Yastığımız Mezar Taşı Yorganımız Kar Olsun’’ kitabı mezunlara sunuldu.

Haber ve fotoğraf : Osman Gazi Oktay

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)