AKPM, Türkiye’yi siyasi denetim sürecine aldı


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Türkiye’nin yeniden denetim sürecine alınmasına karar verdi.

Oylamada denetim kararı için 113 üye kabul, 45 üye ret oyu verirken, 12 üye çekimser kaldı.

Denetleme komitesi, Türkiye’nin 2018’e kadar denetim sürecine alınmasını öngörüyor.

Bu karara gerekçe olarak OHAL’ın devam etmesi ve yayımlanan kanun hükmünde kararnameler (KHK) gerekçe gösterildi.

Oylamada 11 AKP’li, dört CHP’li, iki HDP’li ve bir MHP’li üye bulunuyor. HDP’liler Türkiye’nin denetime alınması yönünde oy kullandı.

2004’te süreçten ayrılan Türkiye, 13 yıl sonra tekrar denetim sürecine alınmış oldu. Türkiye, üyelik müzakereleri görüşmelerinin ardından tekrar denetim sürecine alınan ilk ülke oldu.

‘Türkiye halkı demokrasiyi hak ediyor’

‘Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi’ başlıklı oturumda denetleme komitesi üyeleri ‘partili cumhurbaşkanlığı’nın merkezde olduğu anayasa değişikliğinin 18 maddesinin getirilerini dile getirirken, raportörler de denetleme sürecine girilmesinin korkutucu bir şey olarak lanse edilmemesi gerektiğini söyledi.

Denetleme komitesi raportörleri Türkiye halkı için en iyisini istedikleri için denetim sürecine girilmesi gerektiğini belirtirken, özetle şu görüşleri dile getirdi: “Denetleme süreci cezalandırma değil, dayanışma göstermek anlamına geliyor. Türkiye’yle olan ilişkimiz diyalog olmaktan ziyade monologa dönüştü. Denetleme de cezalandırma değil, aksine Türkiye ve Avrupa arasında derin ve samimi bir diyalog anlamına geliyor. Türkiye’yi destekliyoruz, bu yüzden denetleme sürecine girilmesinin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda çözüm sağlamak için önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye halkı demokrasiyi hak ediyor.”

Hazırlanan rapora ilişkin itiraz bildirisi kaleme alan AKPM Türk Delegasyonu Başkanı ve AKP Adana Milletvekili Talip Küçükcan ise, Türkiye’ye karşı ayrımcı bir yaklaşımın sergilendiğini savunurken, AKPM’nin Türkiye kamuoyunun gözününde değerini yitireceğini söyledi.

Gülen Cemaati’nin ‘terör örgütü’ sayılması önergesi reddedildi

Oturumda hükümeti temsil eden isimlerin vermiş olduğu değişiklik önergelerinin şimdiye kadar büyük çoğunluğu peş peşe reddedildi. Bunların arasında Gülen Cemaati’nin ‘terör örgütü’ sayılması yönündeki önerge de bulunuyor. HDP’lilerin verdiği önergelerin çoğu da reddedildi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)