CHP'de eğilim ‘AYM’ye gitmeyelim’ yönünde


Başkanlık sistemini öngören 18 maddelik anayasa değişikliği paketinin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürülüp götürülmeyeceği kararı bugün açıklanacak. MYK’da eğilim ‘AYM’ye gitmeyelim’ yönünde.

CHP; dün gerçekleştirdiği olağanüstü MYK ile referandum çalışmalarına resmen başladı. Toplantıda 18 maddelik anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Mahkemesi’ne götürülüp götürülmeyeceği konusunda kurmaylar, görüşlerini bildirdi. Ağırlıklı eğilimin teklifi AYM’ye götürülmemesi yönünde olduğu ifade edilirken, Kılıçdaroğlu, kararını bugünkü grup toplantısında açıklayacak. Toplantıda reklam şirketi ve gönüllü grupları da referandum süreci ile ilgili sunum yaparak, bir dizi öneri sundu.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan MYK yaklaşık 4 saat sürdü. Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından il ve ilçe başkanlarının yanı sıra bazı belediye başkanları ile bir araya gelen, Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri ile milletvekilleriyle görüşen Kılıçdaroğlu, halk oylamasının 16 Nisan’da yapılacağının Resmi Gazete’de yayınlamasının dün partisinin karar organı MYK üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıda partinin anayasa değişikliği teklifini AYM’ye götürüp götürmemesi konusunda üyeler görüş bildirdi.

Bugün açıklanacak

Üyelerin ağırlıklı eğilimi teklifin AYM’ye götürülmemesi yönünde oldu. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, konu hakkında görüş bildirmese de, “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına ne yazık ki artık güvenimiz yok, Anayasa Mahkemesi siyasi bir organ haline geldi” ifadesini kullandı. Kurmaylar, konunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti’nin konuyu suiistimal etmesine daha fazla fırsat tanınmaması gerektiğine dikkati çekti. Kılıçdaroğlu da PM ve MYK’daki eğilimi dinlediğini, konuya ilişkin görüşünü biraz daha değerlendirdikten sonra kamuoyuna bugün grup toplantısında açıklayacağını ifade etti. CHP’nin AYM’ye gitmesi beklenmiyor.

Teklifin AYM’ye götürülmesi gerektiğini savunan kurmaylar ise bu durumun sadece CHP’ye verilmiş bir hak olduğunu ve çok sayıda usulsüz oylamanın Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında tespit edildiğini anımsattı.

Reklamcılardan teklif

Toplantıda referandum kampanyasının resmi olarak mart ayının ilk haftasında başlaması kararlaştırılırken reklam kampanyasının kim tarafından yapılacağına ilişkin değerlendirmeler de ele alındı. Toplantıda bir reklam şirketi ve gönüllü grubunun sunum yaptığı ifade edilirken, partiye en yükseği 20 milyon TL’lik olmak üzere birkaç teklif geldiği, bu tekliflerden üçü üzerinde durulduğu, kampanyanın tek bir şirkete verilmeyeceği, farklı unsurların farklı şirketler tarafından yapılması eğiliminin öne çıktığı öğrenildi.
Gazeteci İrfan Değirmenci’nin, “hayır” oyu kullanacağını açıkladığı gerekçesiyle işsiz kaldığı belirtilerek “hayır” oyunu açıklayanlara ve medyaya yönelen baskılar da toplantıda değerlendirildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Evet diyenler göklere çıkarıldı, hayır diyenlere saldırıyorlar. İrfan Değirmenci gibi doğruya doğruya yanlışa yanlış diyen bir gazeteci işinden edildi. Değirmenci özelinde bir meslek ve bir kuşak tehdit altında, cumhuriyet değerleri sindirilmeye çalışılıyor. Bu mesleğin, bu baskıya boyun eğmemesi gerekiyor” dediği ifade edildi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)