Rıfat Börekçi, Atatürk'ü böyle anlatmıştı

Cumhuriyet'in ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi, Atatürk'ün kendisine duyduğu saygı ve hürmeti şöyle anlatmıştır:

"Ata'nın huzuruna girdiğimde beni ayakta karşılardı. Utanır, ezilir, büzülür, "Paşam beni mahcup ediyorsunuz" dediğim zaman "Din adamlarına saygı göstermek Müslümanlığın icaplarındandır." buyururlardı. Atatürk, şahsi çıkarları için kutsal dinimizi siyasete alet eden cahil din adamlarını sevmezdi." (Atatürk ve Din Eğitimi - Ahmet Gürtaş - Diyanet İşleri Bakanları Yayınları s.12)


Mehmet Rıfat BÖREKÇİ (01.04.1924 - 05.03.1941)

Türkiye Cumhuriyetinin ilk Diyanet İşleri Başkanı olan Mehmet Rıfat BÖREKÇİ, 1861 yılında Ankara'da doğdu . İlk ve orta tahsilini Ankara'da yapan Rıfat BÖREKÇİ, Arapçayı ve İslami İlimleri İstanbul'da Beyazıt dersiamlarından Atıf Bey'den okudu.ve icazet aldı. Daha sonra tekrar Ankara'ya döndü ve Fazliye Medresesinde müderris olarak göreve başladı. Birçok talebe yetiştirdi ve icazetler verdi. İstinaf Mahkemesi Azalığından sonra 1907 yılında Ankara Müftüsü oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisine birinci dönem Manisa mebusu olarak girdi. 4 ay kadar bu görevde kaldıktan sonra istifa ederek Ankara Müftülüğü görevine döndü. Şer'iye Vekaleti Heyet-i İftaiye azalığına da seçilen Mehmet Rıfat Efendi, 1 Nisan 1924'de İlk Diyanet İşleri Başkanı oldu. 5 Mart 1941'de vefat etti.
Tags

Yorum Gönder

8Yorumlar
  1. Sevmezdi paşa öylelerini... İspatı da var: imza et hoca yoksa keyfini bozarım.... Bilene ve anlayana....

    YanıtlaSil
  2. ispatı nerede var yalandan kaynak yazmışsınız biri devlet arşivi diğeri ne idüğü belirsiz bir kaynak ne çok seviyorsunuz ölü eti yemeyi(gıybet)...

    YanıtlaSil
  3. Bilgisiz görgüsüz, sırf Türkiyeyi ve Türk Milletini bölmek parçalamak niyetiyle kendilerine görev verilen, Türk ve İslam Düşmanı olan sahte Diplomalıları baş eden, eş Başkan edenlerin istekleri doğrultusunda sahtekarları seçen cahillere ne denir acaba? Bunlar okumayı sevmeyenler veya okusalar bile okuduklarını anlamayanlar, ilk Diyanet İşleri Başkanının kim olduğunu ve kimler tarafından atandığını nereden bilecekler?

    YanıtlaSil
  4. Hayatımda çok çeşit yalan yazan gazete gördüm ama sözcü gibisini görmedim muhteşemsiniz alkışlar size... Atatürk kendi müslüman olmadığını kabul ediyor zaten siz bu yazıyla ne kanıtlamaya çalışıyorsunuz? Rıfat börekçi yi tehdit edip hilafeti kaldırtan büyük demokrat atatürk demek böyle biriydi ha :) seni defalarca tebrik ediyorum sözcü gerek mason yazar kadron gerekse yahudilere yaptığın köpeklikle türkiyede sana rakip olabilecek bir gazete yok belki cumhuriyet olabilir ama sanmıyorum sen daha iyi bir yalancısın

    YanıtlaSil
  5. Az biraz vatan nedir bilseniz her alim gibi Atatürk'e saygı ve hürmette kusur edilmemesi gerektiğini anlardınız. Işid zihniyetlerinizle tarumar edemeyeceğiniz kadar güzel kuruldu bu ülke. Zehir tarih saptırıcılarınız sadece vatan düşmanı beyinleri sular.

    YanıtlaSil
  6. Sözcüye mason diyenlerin peşine gittiği zat gir youtube ye gerkirse papaz elbisesi giyerim diyenin kendi sesinden ve görüntüsünü izle. MASON KİM DAHA İYİ ANLARSIN.

    YanıtlaSil
  7. Al birini vur ötekine.din simsarı alçak putperest hainler.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder